Sună-ne: +40 741 514 393 

și programează-te la o vizită!

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

ROYAL FIZIO

01 octombrie 2022

DRENAJUL LIMFATIC MANUAL VS DRENAJ AUTOMATIZAT

        Ambele tipuri de drenaj sunt extraordinare. Unul este bun în aproape orice situație, celălalt este bun în ˝situații˝ mai limitate. La unul dintre ele este necesar un specialist, la celălalt este suficient să ai studii minime în masaj sau chiar deloc. Interesant ?

       Să începem. Ambele tipuri de drenaj se adresează retenției limfatice sau de apă, cum o numim popular.

        Drenajul automatizat/ presoterapia este acel drenaj limfatic efectuat cu un aparat. La acest aparat sunt conectate niște fire care au la celălalt capăt niște perne, ce îmbracă segmentele vizate ( gambe, coapse, brațe, antebrațe, abdomen) și care prin compresia și decompresia controlată de programul setat, oferă drenajul limfatic. Compresia/ decompresia se realizează prin presiuni diferite de aer din acele perne. Programele aparatelor diferă de la un brand la altul, dar în principiu sunt cam aceleași. Se pot lucra doar câteva segmente sau toate în funcție de vârstă și de afecțiunile/ restricțiile pe care le are persoana care solicită procedura. De cele mai multe ori această procedură este folosită pentru persoanele care au retenție de apă, cu rol estetic, de înfrumusețare. Dar nu numai. Îmbunătățește circulația/ microcirculația, este benefic în cazul celulitei, întărește sistemul imunitar, relaxează musculatura, împiedică apariția edemelor. Contraindicațiile folosirii acestui aparat sunt: tromboembolism, tromboflebită acută, hernie inghinală, tumori, plăgi, hipertensiune arterială, ocluzie arterială, insufieciență cardiacă, astm bronșic, inflamații de cauză bacteriană sau virală, hipertiroidism, tuberculoză, limfedem.

          Drenajul limfatic manual este o procedură efectuată manual de către un specialist. Este efectuată de cele mai multe ori, cel puțin a noi în țară, pentru cei care suferă de limfedem (primar sau secundar) diagnosticat sau pentru prevenirea instalării limfedemului în cazul persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale în care au fost înlăturați ganglioni limfatici ( ex: histerectomie, mastectomie), dar eficiența sa este mult mai mare într-o gamă largă de situații medicale. Drenajul limfatic manual este recomandat în orice fel de intervenție chirurgicală, atât pre-operator pentru a reduce cu mult riscul de edem post-operator, cât și post-operator și post-traumatic cu același scop.

      De asemenea este indicat la persoanele din centrele paliative pentru reducerea durerii și îmbunătățirea stării generale atunci când nu mai pot fi aplicate alte proceduri. Spre deosebire de presoterapie, drenajul limfatic manual este indicat în insuficiență venoasă cronică, lipedem, în afecțiuni cerebrale severe pentru a reduce presiunea intracraniană, dar și ca terapie complementară pentru tratarea stresului. Sigur că are și contraindicații, acestea fiind împărțite în contraindicații absolute și relative. Contraindicațiile absolute sunt insuficiență cardiacă decompensată, inflamații și infecții acute cu bacterii/viruși/fungi, insuficiență renală acută, tromboză venoasă profundă acută și insuficiență cardiacă congestivă netratată. Printre contraindicațiile relative se numără edemul limfatic malign și afecțiuni renale netratate.

        La bună vedere!