Sună-ne: +40 741 514 393 

și programează-te la o vizită!

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.

ROYAL FIZIO

20 noiembrie 2022

ÎN HERNII, TRATAMENTUL MEDICAMENTOS EXCLUDE RECUPERAREA MEDICALĂ?

      O hernie de disc poate da dureri în cele mai multe cazuri. Durerile sunt percepute de către  persoană ca fiind foarte mari. Ce nu ştie persoana este că dacă nu se intervine corect, durerea pe care o experimentează în acel moment va fi mică comparativ cu durerea din următorul puseu.

     Abordarea unei astfel de probleme trebuie să ţină cont de cauză. Durerea poate fi de natură musculară, ligamentară, articulară, nervoasă sau circulatorie. La rândul lor fiecare poate avea o sursă diferită de durere şi tratamentul poate să i-a o altă turnură. Cauza musculară poate fi o contractură a unui muşchi superficial sau a unui muşchi profund sau o contractură a unui grup muscular, asta implicând şi fasciile aferente acestor structuri. Ligamentar poate exista o desprindere ligamentară, osificare ligamentară sau o hipertrofie ligamentară, şi nu numai. Articular pot fi afectate  minor faţetele articulare de la o uşoară inflamaţie sau degenerare până la osteofite. Din punct de vedere nervos durerea poate fi dată de la presiunea pe o rădăcină nervoasă la presiune directă pe măduva spinării sau de modificări la nivelul nervulul sinuvertebral (Luschka). Soarta face ca de obicei să fie un mixt de cauze, fiecare în proporții diferite. Individul va resimți doar durerea cea mai mare și toate acestea sub eticheta de durere.

      Într-o cauză de natură mecanică tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare va face ca inflamația să scadă relativ puțin, dacă nu se instituie și repausul în postura corectă, iar tramentul cu analgezice va ameliora durerea local sau la nivelul sistemului nervos central, inhibând durerea. De aceea tratamentul medicamentos este benefic și necesar pentru a crea o stare de confort general bună pentru a putea acționa mai departe cu recuperare medicală sau după caz intervenție chirurgicală urmată de recuperare medicală. Medicamentele sunt cele care ameliorează starea de durere permițând fizioterapeutului să testeze și să identifice cauza funcțională și să pregătească și să aplice programul de recuperare corespunzător.

       În cazul în care procesul mecanic care stă la baza durerii este unul la început sau unul minor, administrarea unui tratament medicamentos de cele mai multe ori este suficient. Dar ce nu înțelege individul este că zilele până la următoarea criză sunt numărate. Următorul puseu va avea durere de o intensitate mai mare, nu mai cedează la același tratament medicamentos și se întinde pe mai multe zile, plus BONUSUL: cauza mecanică a avansat considerabil.

       Este musai să se întâmple așa? NU! DAR, cum persoana nu este conștientă de ce a ajuns în această situație și nu știe ce se întâmplă fizic, local, nu schimbă nimic în mediul ei de viață, astfel continuă să erodeze structura deja șubrezită. Deci inevitabil peste 99% din persoanele afectate, vor avea recidive.

       Se poate crește distanța dintre pusee? De ce prima dată a trecut mai repede și a durat mai mult până să apară următoarea criză și a treia oară intervalul a fost mult mai mic?

Există mai multe explicații. Una dintre ele este că la primul puseu o bagi pe mânecă, ești receptiv, conștincios și respecți indicațiile de a face repaus și a avea grijă la postură. Apoi gândești că medicamentele au fost cele care au rezolvat situația și nu combinația dintre ele și restul indicațiilor. La următoarea criză văzând că treaba e mai serioasă, ești ferm convins că o doză mai mare te va ajuta sau chiar medicul va recomanda o doză mai mare având în vedere starea ta. Doza își face efectul pentru câteva ore, dar tu îți spui că dacă tot te-a mai lăsat, doar nu o să stai cuminte și îți continui treaba, treabă care de altfel a dus la această nouă criză. Astfel când efectul medicamentelor trece durerea este mai mare, deoarece mecanic procesul a progresat și iritația + inflamația au crescut. Și de aici durerile continuă.

       Trebuie să înțelegem că DUREREA are un rol foarte important în corpul nostru. Apare să ne semnalizeze că ceva este în neregulă cu corpul nostru și trebuie să ne oprim să identificăm cauza și să o rezolvăm. Medicamentele în astfel de situații ne ajută să tratăm problema cu dureri suportabile, dar să avem totuși o percepție cât mai reală asupra corpului, să știm dacă acționăm corespunzător.

Dragilor identificați cauzele și tratațile, nu le ascundeți sub preș că nu va ține mult. Cu cât veți amâna rezolvarea problemei, cu atât calitatea vieții voastre se va înrăutăți, durează mai mult până o rezolvați și nu mai zic pe lângă nopți nedormite, financiar cheltuielile sunt mult mai mari.

         La bună vedere!